
Centrum Kultury i Współpracy Międzynarodowej „Światowid" oraz Elbląski Klub Kulinarny zapraszają na imprezę pod nazwą „WIELKANOC 2009 - POGRZEB ŻURU I ŚLEDZIA".
Jak mówi Magdalena Czarnocka z CKiWM „Światowid" przy okazji organizacji dorocznego jarmarku pojawił się pomysł, aby tym razem przygotować imprezę z większym rozmachem.
- Zaprosiliśmy do współpracy Elbląski Klub Kulinarny i Firmę Gastronomiczną Celebra - mówi. - Chcemy, aby szefowie kuchni elbląskiej gastronomii ugotowali na oczach zgromadzonej publiczności tradycyjny żur, a także pokazać, jak udekorować stół wielkanocny.
Imprezę, która odbędzie się w sobotę, 4 kwietnia w godz. 11 - 16 w „Światowidzie", rozpocznie happening „Pogrzeb żuru i śledzia" w wykonaniu grupy teatralnej Edyty Machul ze Sceny Na Piętrze elbląskiego centrum kultury. Pogrzeb żuru i śledzia to dawny ludowy zwyczaj wielkanocny, któremu towarzyszyły żartobliwe przyśpiewki i okrzyki.
- W czasach, gdy pożywienie wielkopostne ograniczało się do żuru i śledzi, bo nie jedzono nie tylko mięsa i tłuszczów roślinnych, ale również nabiału i cukru, na zakończenie Wielkiego Postu odbywał się tzw. pogrzeb żuru i śledzia - wyjaśnia Jakub Dąbrowski z firmy Celebra. - Śledzia, wyciętego z drewna lub tektury, wiązano na grubym powrozie i na wierzbie wieszano nad drogą, chcąc w ten sposób symbolicznie ukarać go za sześciotygodniowy post, z kolei garnek z żurem zakopywano poza wsią.
Impreza odbywać się będzie równocześnie z Wielkanocnym Jarmarkiem Sztuki Ludowej, podczas którego zobaczyć i nabyć będzie można rękodzieła ludowe. Przez cały czas trwania imprezy najmłodsi będą mogli nauczyć się wykonywania i zdobienia pisanek w „Kąciku Małego Plastyka" .
- Do udziału w przedsięwzięciu zapraszamy też elbląskie media - mówi Justyna Kozłowska-Dyrla, rzecznik prasowy „Światowida". - Od godziny 11 rozpoczniemy malowanie pisanek przez dziennikarzy i zaproszonych gości.
Wstęp na imprezę jest bezpłatny. Patronat medialny nad imprezą objął Dziennik Elbląski.
Poniżej szczegółowy program „Wielkanocy 2009 - Pogrzebu żuru i śledzia":
11.00 - happening „Pogrzeb żuru i śledzia"11.00 - 12.30 - malowanie pisanek przez dziennikarzy i zaproszonych gości12.00 - 12.30 - pokaz dekorowania stołu wielkanocnego - Firma Gastronomiczna CELEBRA12.00 - 12.30 - pokaz gotowania żuru wielkanocnego - Elbląski Klub Kulinarny 13.00 - rozstrzygnięcie konkursu na aranżację stołu wielkanocnego w wykonaniu elbląskich firm gastronomicznych 11.00 - 16.00 - Wielkanocny Jarmark Sztuki Ludowej - stoiska z rękodziełem ludowym 11.00 - 16.00 - „Kącik Małego Plastyka" - nauka wykonywania i zdobienia pisanek
Autor: J.Kozłowska-Dyrla