Operowy thriller – na żywo Tosca

Jeden z najsłynniejszych melodramatów w dziejach opery i tytuł, bez którego na afiszu trudno sobie wyobrazić funkcjonowanie jakiegokolwiek teatru operowego. „Tosca” już w sobotę, 9 listopada na ekranie kina „Światowid” na żywo, prosto z nowojorskiej The Metropolitan Opera.

Zbiegły więzień polityczny, pełen radości życia malarz, zazdrosna śpiewaczka, bezwzględny i lubieżny prefekt policji, a do tego nóż i krucyfiks, tortury, dwa zabójstwa oraz samobójstwo. Met przypomni dyskusyjną inscenizację operowego thrillera, lecz w nowej obsadzie. Tę Toscę nowojorski teatr transmitował po raz pierwszy w 2009 roku. Tę transmisję mogliśmy oglądać również w Elblągu, w kinie „Światowid”. W tytułową postać wcieliła się wówczas Karita Mattila. Teraz wystąpi Patricia Racette, którą z kolei można było podziwiać w transmitowanym także w 2009 roku innym hicie pióra Pucciniego – Madame Butterfly. Operę o Florii Tosce kompozytor oparł na sztuce Victoriena Sardou, napisanej specjalnie dla wielkiej tragiczki – Sarah Bernhardt.

The Metropolitan Opera: Live in HD to wielokrotnie nagradzana seria transmisji na żywo w jakości HD z najsłynniejszego operowego teatru na świecie. Nowojorskie spektakle to wydarzenia artystycznie nieprzeciętne, zarówno pod względem wokalnym, jak i aktorskim. Każdy widz będzie miał poczucie bezpośredniego uczestnictwa w spektaklu i znajdzie się w gronie tysięcy widzów oglądających w tym samym momencie to samo przedstawienie na całym świecie

Wszystkie opery realizowane są w językach oryginału z napisami w językach polskim i angielskim. W przerwach między aktami zawsze prezentowane są oryginalne materiały filmowe zza kulis - przygotowania, wywiady z gwiazdami, zmiany scenografii, itp.   

MET Live in HD: „Tosca”  Giacomo Puccini 9 listopada 2013 (sobota), godz. 18.45Cena biletu: 50 zł (bilet ulgowy: 40 zł)

dyrygent: Riccardo Frizzareż. Luc Bondyobsada: Patricia Racette (Tosca), Roberto Alagna (Cavaradossi), George Gagnidze (Scarpia), John Del Carlo (Sacristan) Przedstawienie trwa około 3 godzin i 35 minut (w tym 2 przerwy)      

Zobacz również

Zapisz się do newslettera