Twarzą w twarz z Agnieszką Kopczyńską

Agnieszka Kopczyńska, znana również jako autorka bloga Aga ma smaka, była gościem minionego spotkania z cyklu Twarzą w Twarz, które odbyło się w środę, 22 lutego w Centrum Spotkań Europejskich „Światowid” w Elblągu.

Z zawodu i wykształcenia jest nauczycielem, trenerem, szkoleniowcem, a także doradcą żywieniowym. To ostatnie to efekt jej zainteresowania tematem zdrowia i dietetyki.

W trakcie spotkania prowadzonego przez Zuzannę Gajewską opowiedziała, jak zaczęła się jej historia zdrowego odżywiania i jak z ignorantki żywieniowej stała się osobą pomagającą innym w kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych - dziś w swoim gabinecie przyjmuje klientów indywidualnych oraz prowadzi szkolenia i warsztaty grupowe.

Dużą część spotkania stanowiła rozmowa o szkodliwości poszczególnych produktów, w tym cukru. Obecna na zebraniu młodzież z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2  dowiedziała się m.in., ile łyżeczek cukru zawiera popularny napój dla dzieci czy porcja serku homogenizowanego.

Agnieszka Kopczyńska przytoczyła słowa Paracelsusa, zwanego ojcem medycyny nowożytnej, który mówił, że „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”.  Podkreślała, że zmianę swoich przyzwyczajeń należy przeprowadzać powoli. Zamiast  postanowień typu „Od jutra nie jem słodyczy” lepiej stopniowo ograniczać produkty zawierające cukier, a rezygnując np. z mięsa koniecznie powinniśmy wprowadzić do diety te owoce i warzywa, które zawierają białko, bo nasz organizm będzie go potrzebował.

Uczniowie także chętnie opowiadali o swoich doświadczeniach związanych z żywieniem i wprowadzonych przez nich zmianach w nawykach. Na koniec promotorka zdrowego odżywiania rozdała obecnym materiały edukacyjne. Nie mogło również zabraknąć wspólnego zdjęcia.

Fot. Aleksandra Bednarczuk

Zobacz również

Zapisz się do newslettera